Hoe vraag je een Green Card aan.

Sugar from the United States

Donderdag 29 Oktober, heb ik mijn verzoek voor een “Green Card” opgestuurd naar de VS. Alleen het invullen van het formulier was een proces van 3 maanden en het kostte ons meer dan 900$. We deden het via de online dienst “Boundless“. Tot nu toe niet echt een vlekkeloos traject, maar ik ben niet totaal ontevreden.

Mijn vrouw is Amerikaans staatsburger dus zij is de aanvrager. We hebben een I-130a opgestuurd. Het is een dik pakket vol met allerlei formulieren, bewijzen en een “cheque”. Ja ja, een cheque. Ik ben nog oud genoeg om me te herinneren hoe mijn moeder een Euro Cheque uitschreef.

Als je op het punt staat om zoiets te doen, zorg dan dat je alles een aantal keren goed doorneemt. Amerikaanse overheden zijn erg streng met dit soort dingen en het is van belang dat je je goed aan de regels houdt.

Een site die ik aanraad is: VisaJourney.com. Het is echt ongelofelijk verhelderend. Veel mensen laten uitgebreide berichten achter op het forum. Je kan het filteren op je eigen land en je kan een timeline aan maken. Met de informatie die je invoert wordt er een inschatting berekend van jouw proces. Die berekening is gebaseerd op ervaringen van anderen. Je vindt er ook veel tips over elk onderdeel van het proces.

Behulpzame links!

Wij gaan dit proces aan vanuit Nederland. Ook hierover op VisaJourney veel uitleg en ervaringen over hoe de interviews gaan op het consulaat in Amsterdam. Zo kan je je een beetje voorbereiden!

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Het proces in een notendop.

  1. De Amerikaanse staatsburger moet een verzoek indienen. Dat kan op een aantal manieren: je doet het zelf, je neemt een advocaat of je regelt een online dienst zoals wij gedaan hebben.
  2. Dat verzoek stuur je op naar een lockbox adres. Dat wordt verwerkt in een verwerkingscentrum. Er zijn er een paar in de VS. Je ontvangt hiervan een bevestiging (NOA1).
  3. Na de eerste verwerking wordt het gestuurd naar een ander centrum. Ook hier krijg je een berichtje van (NOA2). Er wordt een grondige check gedaan van je papieren en wat je hebt ingediend.
  4. Je ontvangt een brief met allerlei instructies en formulieren. Vul deze goed in en voer de instructies goed uit.
  5. Je krijgt een afspraak bij je consulaat. Je moet met de documenten en ingevulde formulieren uit de vorige brief naar je consulaat. Het spreekt voor zich dat je op tijd komt. Als het goed is hoor je gelijk dat je een visa krijgt. Je hebt vanaf dat moment 6 maanden om te vertrekken uit Nederland.
  6. Uiteindelijk kom je aan in de VS bij je “Point of Entry (POE). Dat is dus het vliegveld. Je moet wel even tegen de douanier daar zeggen dat je migreert. Je gaat namelijk weer ondervraagt worden en je krijgt een stempeltje in je paspoort. Die dienen als tijdelijke green card.

Dat was het!

Heb je vragen over dit proces of heb ik iets verkeerd uitgelegd? Benoem het vooral vriendelijk!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *